marți, 18 august 2015

Time Slot si Talk Groups - TS & TG

Standardul DMR implica codificarea digitala a vocii si transformarea in informatie numerica.
Ulterior, informatia numerica se transmite prin intermediul interfetei radio in doua modalitati: CDMA si TDMA.
CDMA este o transmisie radio continua, care utilizeaza frecventa interfetei radio similar cu transmisiunile analogice iar TDMA este o transmisie radio in pachete succesive transmise la interval de circa 30 msec.
 http://multicomminc.com/wp-content/uploads/2013/03/DMR_Technology.jpg

Este usor de inteles acum, ca pe aceeasi frecventa pot comunica simultan, doua perechi de utilizatori, independent una de cealalta, fiecare pereche folosind cate un TIME SLOT (TS).


http://www.mototrbo.co/site-images/dmr-time-slots.jpg


In reteaua MARC-DMR, s-a convenit ca Time Slot 1 (TS1) sa fie alocat comunicatiilor la nivel international iar TS2 sa fie utilizat pentru comunicatii la nivel regional si local.
Procedand astfel, cei care doresc sa efectueze QSO-uri cu statii din afara tarii in care se afla o pot face fara sa interfereze cu cei care comunica local.

Pe fiecare din cele doua TS "functioneaza" mai multe Talk Groups. Acestea pot fi privite ca adevarate "camere de chat", in care au loc QSO-uri in functie de anumite criterii, de regula limba utilizata.



















Repetoarele DMR functioneaza simultan pe ambele TS si, in functie de setarile efectuate la serverul la care acestea sunt conectate, anumite TG sunt sau nu disponibile.
Disponibilitatea TG-urilor este permanenta, in sensul ca, daca exista un QSO pe un anumit TG, el este (re)transmis de catre repetor in frecventa.
Selectarea TS si TG pentru utilizare se realizeaza prin programarea corespunzatoare a terminalului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu